Hopp til hovedinnhold
Atlas Copco kompressor og tank

Slik velger du rett kompressor

Publisert: 24.04.2024

De fleste av oss går gjennom hverdagen uten å gi det en tanke, men trykkluft spiller en viktig rolle i vårt moderne samfunn.
Hos alt fra produksjonsbedrifter, maskinering, verksted, offshoreindustrien og til og med tannleger, er trykkluft en allsidig ressurs som styrer mange aspekter av vår daglige tilværelse.
La oss dykke dypere inn i betydningen av trykkluft og industrikompressorer og hvordan de påvirker våre liv.

Trykkluft: «Den fjerde ressursen»
Det er vanlig å referere til trykkluft som den fjerde ressursen etter vann, elektrisitet og naturgass. Dette er ikke en overdrivelse. Trykkluft spiller en avgjørende rolle i en rekke bransjer og applikasjoner. En imponerende tredjedel av den totale energien som brukes i fabrikker over hele verden er faktisk relatert til trykkluft. Tenk på det som kraften bak alt fra produksjonsmaskiner til transportmidler og medisinske apparater.

Mangfoldige bruksområder
La oss se nærmere på noen av de mange bruksområdene for trykkluft.

 • Produksjonsanlegg:
  Her er trykkluft essensielt for å drive maskiner og verktøy som brukes til å lage alt fra biler til matvarer.
 • Transport:
  Både skip, tog og biler benytter trykkluft i forskjellige kapasiteter. I buss- og togdører er det f.eks nødvendig for åpning og lukking.
 • Medisinsk og tannmedisinsk bruk:
  Selv i medisin og tannpleie spiller trykkluft en meget viktig rolle, og det er avgjørende å ha ren og pålitelig trykkluft i disse settingene.
 • Næringsmiddelindustri:
  Aktiv luft brukes for å bevare matvarer, og derfor er det enda viktigere å sørge for høy renhetsstandard i denne sammenhengen.


Trykkluft kan deles inn i to hovedkategorier: energiluft og aktiv luft.

 • Energiluft: Dette er trykkluft som brukes til mekanisk arbeid, for eksempel til verktøy som meiselhammere og tannlegebor.
 • Aktiv luft: Dette er trykkluft som kommer i kontakt med sluttproduktet, og den brukes i industrier som kjemi, farmasi og    elektronikkproduksjon.

Det er høyere krav til renhet for aktiv luft, mens energiluft kan tillate noe lavere renhetsstandarder.
Dette avhenger av bruksområdet og kravene som stilles til trykkluften.

Valg av riktig industrikompressor
Når det kommer til valg av riktig industrikompressor, er det flere faktorer å vurdere:

 • Oljefri eller oljeinnsprøytet kompressor: Først må du avgjøre om du trenger en oljefri eller oljeinnsprøytet kompressor. Oljeinnsprøytet er rimeligere og egnet når det ikke er behov for høy renhet i trykkluften. Oljefrie kompressorer er dyrere, men nødvendig der ren luft er  avgjørende, som i matproduksjon eller medisinsk bruk.
 • Kompressorteknologi: Deretter må du vurdere om en stempelkompressor eller skruekompressor er mer egnet. Stempelkompressorer er enklere og rimeligere, mens skruekompressorer er mer energieffektive og egnet for lengre, kontinuerlig bruk.
 • Tankstørrelse: Tankens størrelse er også viktig, da den påvirker hvor lenge kompressoren kan opprettholde trykket. Større prosjekter    krever større tanker for uavbrutt arbeid. HED hjelper deg med å finne mest økonomiske tankstørrelse.
 • Strømkilde: Til slutt, avhengig av om du arbeider i områder uten strøm, kan du vurdere en dieseldrevet kompressor for mobilitet, eller en elektrisk drevet kompressor for lavere støy og enklere vedlikehold.

Industrikompressorer kommer i ulike størrelser og varianter, slik at du kan finne den som passer best for ditt behov, enten det er til mindre bedrifter, på et produksjonsanlegg eller et annet bruksområde.
Valget av kompressor bør gjøres med omhu for å sikre energieffektivitet og pålitelighet i dine applikasjoner.

Husk at det beste rådet du kan få for å velge den rette industrikompressoren til ditt behov, er å konsultere med ekspertene hos Hillevåg Elektro-Diesel.
Vi kan hjelpe deg med å finne den kompressoren som passer best for dine spesifikke bruksområder og krav.